Kornea nakli, tıbbi olarak keratoplasti olarak bilinen bir cerrahi işlemdir. Bu prosedür, gözün en dış tabakası olan korneanın hasarlı veya hastalıklı kısmının, sağlıklı bir donör korneasıyla değiştirilmesini içerir. Kornea, gözün ön kısmında yer alan saydam bir dokudur ve bu dokunun saydamlığını veya şeklini bozan herhangi bir hasar veya hastalık, görme yetisini olumsuz etkileyebilir.
Kornea nakli, görme yetisini geri kazandırmak veya kaybı önlemek amacıyla yapılır. Bu ameliyat, korneada meydana gelen hasarları veya hastalıkları tedavi etmek için en etkili yöntemlerden biridir. Kornea nakli gerektiren durumlar arasında;
Bu gibi durumlarda, kornea nakli görme kalitesini iyileştirmek için başvurulan bir tedavi yöntemidir.
Prof. Dr. T. Reha ERSÖZ Göz Bankası ilk olarak Mayıs 2014’te Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve faaliyete başlamıştır. Göz bankamız Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı kornea birimi ile birlikte kornea nakli ameliyatları için bölgemizde referans merkezi konumundadır, ayrıca bankanın varlığı Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlilerinin eğitimi yönünden büyük önem taşımaktadır.
Göz bankası ekibimiz kornea, sklera ve limbal kök hücre dokularının elde edilmesi ve hazırlanması, bu dokuların uygun koşullarda saklanması, dokuların nakil için uygunluğunun belirlenmesi ve nakile ihtiyaç duyan hastalar ile buluşturulması faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir. Bankamız 2014 yılından bugüne kadar 494 kornea temini yapmış, bu kornelardan kullanım için uygun kriterlere sahip 410 korneanın 399’u kornea nakli ameliyatlarında kullanılmış, 11 tanesi ise acil ihtiyaç bulunan dış merkezlere gönderilmiştir.
Prof. Dr. T. Reha ERSÖZ Göz Bankası’nın deneyimli ekibi;
Prof. Dr. Elif Erdem (Göz Bankası Tıbbi Müdür), Prof. Dr. Meltem YAĞMUR (Göz Bankası Nakil Hekimi), Doç. Dr. İ. İnan HARBİYELİ (Göz Bankası Nakil Hekimi), Uzm. Hemş. Hürü BEYAZASLAN (Göz Bankası Labaratuvar Sorumlusu), Erhan CANSIZ (Göz Bankası Teknisyeni), Ömer UTMA (Göz Bankası Teknisyeni)
Kornea nakli gereken veya kliniğimize yönlendirilen hastalar, başvurularını Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı kornea birimine yapmalıdır. Hastalar, muayene ve tetkiklerinin ardından uygun bulunmaları durumunda, hekimleri tarafından göz bankamıza yönlendirilirler. Göz bankası ekibi tarafından hastaların iletişim numaraları alınır ve bekleme listesine kaydedilirler. Kornea donör dokularının temin edilmesiyle, bekleme listesindeki uygun hastalar aranarak ameliyatları planlanır ve gerçekleştirilir.