Bülten

...

Dünya Prematüre Günü Balcalı'da Kutlandı

YILDA 150.000 BEBEK ERKEN DOĞUYOR

Dünya Prematüre günü dolayısıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, hemşireler ile zamanında prematüre doğan çocuklar ve aileleri geleneksel olarak bir araya geldi.

 

Bu yıl Balcalı Hastanesi Yemekhanesi önünde ilk olarak prematüre çocuklar için kermes açıldı. Kermese hastane personeli ile hasta yakınları büyük ilgi gösterdi. Daha sonra her yıl olduğu gibi erken doğan çocuklar ve aileleriyle birlikte pasta kesildi, ayrıca ailelere eğitim verildi.

 

Etkinlikte konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar, Prematüre bebeklerin beslenmesi ve bakımı konusunda insanları bilgilendirmek amacıyla Dünya Prematüre Gününün kutlandığına vurgu yaparak, Türkiye'de yıllık doğum oranlarının yüksek olması nedeniyle prematürelik’in çok ciddi bir boyutta olduğunu, Ülkemizde yılda 150.000 bebeğin erken doğduğunu; bunların da 50.000 kadarı çok çok küçük yani 1.000 gramın altında olduğuna işaret etti.

Prematüre Doğum Nedir?

Anne karnındaki gelişim sürecini bebeğe veya anneye bağlı nedenlerle tamamlayamayan minik yüreklerin doğduklarında çok küçük olduklarını hatta çoğunun bir kilo bile olmadığına değinen Satar, bir çok organlarının bile tam olarak gelişmediğine dikkati çekti.

Satar, her 10 bebekten bir tanesinin zamanından önce yani prematüre olarak doğduğunu da belirterek, erken doğumların yeni doğan bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturduğuna da vurgu yaptı. Özellikle 32 gebelik haftasından (zamanında doğan bir bebeğin gebelik haftası 40-42 haftadır) erken ve 1500 gramdan küçük doğan bebeklerde birçok sorun gelişebildiğini dile getiren Satar, "Bu sorunların başında solunum yetmezliği, beyin kanaması, kalp yetmezliği, kalpte damarın açık kalması, enfeksiyon, tansiyon düşüklüğü, kan şekerinde düşüklük ve körlük geliyor. Bu nedenle bu bebeklerin daha iyi bir yaşama sahip olabilmesi için, daha doğmadan anne karnında ileri bir merkeze gönderilerek annelerine bebeklerinin akciğer ve beyin gelişimi için ilaç uygulanması sağlanmalı ve bu bebekler yeni doğan uzmanlarının eline doğmalıdır" dedi.