Bülten

...

Türkiye'de 25.941 Hasta Çeşitli Nedenlerle Organ Nakli Olmayı Bekliyor

HASTALARIN YÜZDE 30'U ORGAN BEKLERKEN HAYATINI KAYBEDİYOR

 

Organ Nakil Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalar ve verilen istatistiki rakamlar günümüzde organ bağışının tüm çalışmalara rağmen halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Özellikle kadavradan bağış oranlarının düşük olduğu, mutlaka kadavradan nakil konusunun ön plana çıkması gerektiğine vurgu yapılıyor.

 

Bu konuda bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü organ bağışının önemi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Uzman Doktor Mutlu Yeğer ve diğer ekip çalışanları organ nakli ile bir hastayı yeniden hayata bağlamak adına önemli operasyonlara imza atıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Erkan Demir, günümüzde organ nakli ile ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını, ancak tüm çalışmalara rağmen yine de oranların düşük olduğunu vurguladı. Demir, Türkiye’de canlıdan canlıya organ naklinin fazla,  kadavradan canlıya naklin az olduğunu belirterek bu durumun tam tersi olması gerektiğine dikkati çekti.

Yine Türkiye genelinde 22.375 kişinin böbrek nakli, 2.138 kişinin karaciğer nakli, 1072 kişinin kalp nakli, 285 kişinin pankreas nakli, 62 kişinin akciğer nakli,5 kişinin ince bağırsak nakli ve 4 kişinin de kalp kapağı nakli beklediğine dikkati çeken Demir, 01.01 2018 ile 05.10.2018 tarihleri arasında 3213 böbrek naklinin yapıldığını bunun 2510 nun canlıdan, 703 ünün ise kadavradan gerçekleştirildiğine işaret etti.

Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Böbrek Nakli olarak şuana kadar 600 civarında böbrek nakli gerçekleştirdiklerine değinen Demir, nakillerdeki başarı oranın yüzde 95 olduğuna olduğuna işaret etti.