Lösemi Tedavisinde Devrim Gibi Uygulama

BALCALI AKUT LÖSEMİ TEDAVİSİNDE AKILLI İLAÇ UYGULAMASINA GEÇTİAKILLI İLAÇ TADAVİSİYLE 19 YAŞINDAKİ AKUT LÖSEMİ HASTASI SAĞLIĞINA KAVUŞTUBALCALI AKKILI İLAÇ TEDAVİSİNİ UYGULAYAN VE BAŞARI ELDE EDEN TÜRKİYE’NİN SAYILI VE DENEYİMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’n de akut lösemi (kan kanseri) ile mücadele eden 19 yaşındaki Osman Aslan’a Kemik İliği Nakli yapıldı. Nakil sonrası hastada kanseri tekrar tetikleyecek az sayıda hücre kalınca akıllı ilaç adı verilen tedavi uygulandı 1 kürlük bir tedaviden sonra hasta tam sağlığına kavuştuAKILLI İLAÇ TEDAVİSİ İLE SAĞLIĞINA KAVUŞTUÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakli ve Hemaferez Ünitesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Birol Güvenç Uzman Doktor Derya Dinçyürekle birlikte Osman Aslan’da yapılan nakil sonrası rezidüel denilen az miktarda kanser hücresine rastlanıldığını. Bu rezidüel hücrelerin kanseri tekrar başlatma olasılığı son derece yüksek olduğunu ifade ederek, Bunun üzerine hastaya, normal kan hücrelerine zarar vermeden bu sadece kanser hücreleri tarafından üretilen CD3 ve  CD 19 isimli  yüzey işaretleyicilerine yönelik  çift etkili olarak isimlendirilen, kimerik antijen reseptörü (CAR)  olan Blinatumab isimli akıllı ilaç tedavisi planlandığını, 1 kürlük bir tedaviden sonra hasta tam sağlığına kavuştuğunu belirtti. Güvenç Osman Aslan’ın şu anda ikinci kür ilacını aldığını da dile getirdi.Güvenç, B Hücreli Akut Lenfositik Lösemi (ALL)  tanısıyla izlenen hastanın klasik kemoterapi yöntemleriyle tedavi edilemediğini, Bunun üzerine remisyona girmemesine rağmen genç bir hasta olduğu için hastaya Türkkök aracığıyla sağlanan verici aracılığıyla kemik iliği nakli yapıldığını söyledi. Güvenç Nakilden sonra hastada rezidüel denilen az miktarda kanser hücresine rastlanıldığını, Bu rezidüel hücrelerin kanseri tekrar başlatma olasılığının son derece yüksek olduğunu vurguladı.

Bunun üzerine hastaya ,normal kan hücrelerine zarar vermeden bu sadece kanser hücreleri tarafından üretilen CD3 ve  CD 19 isimli  yüzey işaretleyicilerine yönelik   çift etkili olarak isimlendirilen, kimerik antijen reseptörü (CAR)  olan Blinatumab isimli akıllı  ilaç tedavisi planlandığını, 1 kürlük bir tedaviden sonra hasta tam sağlığına kavuştuğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Güvenç, Bispesifik bir monoklonal antikor olarak bilinen bir çeşit immünoterapi  tedavisi olan blinatumomab, Daha önceki tedavilere yanıt vermeyen (Dirençli /Refrakter)  B-hücresi ALL'li ve Philadelphia kromozomu olarak bilinen genetik bir değişimin olmadığı hastalarda Sağlık Bakanlığının uygun bulup onaylaması durumunda kullanılabildiğini,  Başka bir deyişle sadece belirli koşulları taşıyan bir hastalık gurubunda uygulanabildiğini dile getirdi.