Balcalı Fenilketonüri Şenliği

ADANA DEMİRSPOR KULÜBÜDE ŞENLİKTE ÇOCUKLARLA HEDİYELER DAĞITTI

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı tarafından düzenlenen geleneksel Fenilketonüri Şenliği gerçekleştirildi.

Aileden katılım yoluyla geçebilen bir hastalık olan Fenilketonüri ile doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir maddeyi metobolize edemezler. Buna bağlı olarak kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan bu madde ve onun atıkları çocuğun gelişmekte olan beynini harap eder.

Hastalığa dikkat çekmek amacıyla Balcalı Hastanesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı tarafından her yıl hasta ve hasta yakınlarına yönelik olarak şenlik düzenleniyor.

Şenlikte bu yıl Adana Demirspor Kulübü de fenilketonüri hastası çocuklara destek oldu Kulüp CEO su Mehmet Fatih Özlük’ün de bizzat katıldığı etkinlikte çocuklara 20 adet Adana Demirspor tişörtü ile çeşitli hediyeler verildi.

Bu yıl Çiçek Köy’de düzenlenen etkinliğe Adana İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda fenilketonürili çocuk ve aileleri, hekimler, öğrenciler ve Metabolizma Bilim Dalı'nın çalışanları katıldı.

Özel ürünlerle ve özveriyle yapılan birbirinden güzel yemek, kurabiye çeşitlerinin yanı sıra şenlik pastası ve pamuk şekerin ikram edildiği etkinlikte çocukların mutlulukları gözlerinden okundu. Etkinlikte ayrıca ailelere hastalık hakkında bir sunum yapıldı.

Adana Demirspor Kulübü de bu yıl fenilketonüri hastası çocukların yanında oldu Kulüp CEO su Mehmet Fatih Özlük’ün de bizzat katıldığı etkinlikte çocuklara 20 adet Adana Demirspor tişörtü ile çeşitli hediyeler verildi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halise Neslihan Önenli Mungan, fenilketonüri hastalığına bir kez daha dikkat çekerek topuk kanının önemini vurguladı. Ancak 1500'ün üzerinde fenilketonürili olgunun takibinin yapılabildiğini kaydeden Mungan, sadece fenilketonüriyi tarayıp erken tanı koymanın dışında sağlık otoritelerine düşen en önemli görevin bu hastalığın tedavisinin gereklerinin tam olarak yerine getirilmesi olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından şenliğe katılan hasta çocuklar, yakınları ile bölüm doktorları çeşitli oyunlar eşliğinde güzel bir gün geçirdi.